Vrijwel elke onderneming is gefinancierd met zowel eigen vermogen als vreemd vermogen, waarbij het vreemd vermogen weer is onderverdeeld in lang vreemd vermogen en kort vreemd vermogen. De manier waarop een bedrijf is gefinancierd, wordt de financieringsstructuur genoemd en het is erg belangrijk dat deze financieringsstructuur ‘gezond’ is. Om dit te beoordelen, kunt u de Gouden Balansregel gebruiken. Blijkt uit deze beoordeling dat de financieringsstructuur van uw onderneming niet optimaal is, dan is er werk aan de winkel.

Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen

Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans. Dit betekent grofweg dat vaste activa – de bezittingen die voor langer dan één jaar worden aangehouden – moeten worden gefinancierd met langlopend vermogen (= eigen vermogen, voorzieningen en lang vreemd vermogen). De vlottende activa, die voor korter dan één jaar worden aangehouden, kunnen worden gefinancierd met kort vreemd vermogen. Wel moet meteen worden opgemerkt dat dit laatste niet helemaal opgaat: het debiteurensaldo dat voortdurend aanwezig is én de voorraden die steeds aanwezig zijn, moeten ook met langlopend vermogen worden gefinancierd.

Gebruik de Gouden Balansregel-ratio

Om uw financieringsstructuur te toetsen aan de Gouden Balansregel, kunt u de Gouden Balansregel-ratio gebruiken:

Vaste activa / (eigen vermogen + voorzieningen + lang vreemd vermogen)

Grofweg kan worden gesteld dat er sprake is van een gezonde financieringsstructuur als de uitkomst van de Gouden Balansregel-ratio tussen de 0,5 en 0,8 ligt.

Kijk kritisch naar de financieringsstructuur

Als uw onderneming een financiering nodig heeft, zal de kredietverstrekker onderzoeken in welke mate uw bedrijf financieel gezond is. Hierbij zal in elk geval worden getoetst of uw onderneming voldoet aan de Gouden Balansregel. Maar ook als er niet direct een financieringsbehoefte is, is het belangrijk om de financieringsstructuur van uw bedrijf regelmatig onder de loep te nemen. Want als de vaste activa deels met kortlopend vermogen zijn gefinancierd, loopt u in de eerste plaats het risico dat er vroeg of laat te weinig financiële middelen zijn om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Ten tweede is kort vreemd vermogen normaal gesproken duurder dan langlopend vermogen.

Niet gezond? Werk aan de winkel!

Blijkt op basis van de Gouden Balansregel dat de financieringsstructuur van uw onderneming niet gezond is, dan zult u hiermee aan de slag moeten. Wacht hiermee niet totdat uw bedrijf daadwerkelijk een liquiditeitsprobleem krijgt, want dan bent u eigenlijk al te laat.

Peter Waterman is partner van CFO Capabel. Peter helpt u graag bij het beoordelen en optimaliseren van uw financieringsstructuur.

Andere blogberichten

 

Datavisualisatie bij besluitvorming: van scorebord naar wedstrijdanalyse

In het betaald voetbal is datavisualisatie al de normaalste zaak van de wereld: tijdens elke wedstrijd worden met behulp van…

Verder lezen

Is uw zorgorganisatie echt duurzaam financieel gezond?

De komende maanden worden de boeken van het afgelopen jaar gesloten en de balans weer opgemaakt: hoe staan we ervoor?…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief