Misschien wilt u er nog helemaal niet over nadenken, maar ooit komt er een moment waarop u uw onderneming zult verkopen. En dat is verreweg één van de belangrijkste transacties die u als dga zult sluiten. Er hangt namelijk veel vanaf, zowel voor uw onderneming als voor uw eigen toekomst. Het is dan ook belangrijk om het verkoopproces zorgvuldig aan te vliegen, zodat u geen fouten maakt waarvan u later spijt krijgt. Want te vaak worden bij een bedrijfsverkoop cruciale fouten gemaakt. Ik zet vijf veelgemaakte fouten voor u op een rij:

  1. Onderneming niet eerst verkoopklaar maken 
    U kunt uw onderneming niet ‘zomaar even verkopen’, want u zult het bedrijf eerst verkoopklaar moeten maken. Concreet betekent dit dat u ervoor moet zorgen dat uw onderneming in topconditie verkeert, want alleen dan is uw bedrijf écht klaar om te worden verkocht. En alleen dan kunt u uw onderneming straks voor een optimale prijs verkopen. Zorg er daarom voor dat de fiscale, de juridische en de financieringsstructuur optimaal zijn, dat de administratie en het debiteurenbeheer op orde zijn én dat alle afspraken en overeenkomsten schriftelijk zijn vastgelegd.
  2. Te laat beginnen
    Een andere veelgemaakte fout bij het verkopen van een onderneming is dat men te laat begint met de voorbereidingen. Voor het verkoopklaar van uw bedrijf moet u wel zo’n drie jaar uittrekken. Begin daarom op tijd, wat ook betekent dat u zichzelf regelmatig de vraag moet stellen hoelang u uw onderneming nog zelf wilt voortzetten. Wees hierbij ook eerlijk tegen uzelf: wilt u er nog jarenlang volledig voor gaan of wordt het eigenlijk toch wel tijd om iets anders te gaan doen?
  3. Alles zelf willen doen
    Het verkopen van een onderneming – inclusief het verkoopklaar maken van uw bedrijf – is geen eenvoudige opgave. Haal er daarom iemand bij die er verstand van heeft en die bovendien heel anders dan u – namelijk zonder de bijkomende emoties – naar het verkooptraject kijkt. Hier hangt een prijskaartje aan, maar als zo’n deskundige eraan bijdraagt dat u uiteindelijk een veel betere deal sluit, is dit het geld meer dan waard.
  4. Zichzelf onmisbaar maken
    Veel dga’s hebben de neiging om zichzelf onmisbaar te maken. Dat is niet onlogisch, maar in het kader van een bedrijfsverkoop ook niet verstandig. Als u uw onderneming tegen zo gunstig mogelijke condities wilt verkopen, moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf zonder u verder kan. Concreet betekent dit dat u alle relevante kennis, kunde en contacten moet delen met uw medewerkers.
  5. Te hoog inzetten
    Het komt nogal eens voor dat dga’s een te hoge prijs verlangen voor hun onderneming. Ook dit is niet onlogisch, want het is een logisch gevolg van het feit dat u trots bent op wat u heeft opgebouwd. Vraag daarom aan een deskundige wat uw onderneming in zijn ogen waard is. Dan weet u bij de onderhandelingen ook meteen wat uw uitgangspositie is.

Ron de Proost is partner bij CFO Capabel

Praktische Capabel Compact Scan.

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

Datavisualisatie bij besluitvorming: van scorebord naar wedstrijdanalyse

In het betaald voetbal is datavisualisatie al de normaalste zaak van de wereld: tijdens elke wedstrijd worden met behulp van…

Verder lezen
levensvatbaarheid bedrijf financiële ratio

Levensvatbaarheid van een bedrijf: waarom financiële ratio’s niets zeggen

Sinds januari van dit jaar is de WHOA van kracht. Met deze wetgeving kunnen bedrijven een akkoord sluiten met hun…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief