Het nieuwe jaar is begonnen en als dga heeft u ongetwijfeld bepaalde verwachtingen en doelstellingen voor het jaar dat voor u ligt. En als het goed is, heeft u deze verwachtingen en doelstellingen vertaald in een (jaar)begroting, die in veel ondernemingen is onderverdeeld in periodes van een maand. In de meeste gevallen blijft het daar echter bij: (te) veel ondernemers beschikken niet over een begroting voor meerdere jaren: een meerjarenbegroting. Het is echter sterk aan te bevelen om ook een meerjarenbegroting op te stellen.

Strategische keuzes uitdrukken in bedragen

Als het goed is, heeft u niet alleen plannen gemaakt voor het komende jaar, maar heeft u ook een toekomstvisie voor de langere termijn. Deze langetermijnvisie is de strategie van uw onderneming en geeft aan wat u in de komende drie tot vijf jaar wilt realiseren, rekening houdend met de verwachte ontwikkelingen in uw onderneming, uw branche en de omgeving. Het is echter belangrijk om de strategische keuzes ook uit te drukken in bedragen, en dat is wat er gebeurt in de meerjarenbegroting.

Financiële consequenties van de strategische keuzes

Door de strategie te vertalen in een meerjarenbegroting, krijgt u inzicht in de financiële consequenties van de gemaakte strategische keuzes, zoals:

  • de optimale financieringsstructuur;
  • het liquiditeitsverloop;
  • de fiscale en juridische gevolgen van het strategische beleid;
  • de ontwikkeling van het personeelsbestand.

Dit inzicht stelt u vervolgens in staat om de juiste acties te ondernemen op het gebied van financiering, liquiditeit, fiscaal en juridisch beleid, en personeelsbeleid.

Onderdelen van de meerjarenbegroting

De meerjarenbegroting moet bestaan uit een aantal onderdelen, zoals een investeringsbegroting, een financieringsbegroting, een personeelsbegroting en een exploitatiebegroting. Al deze onderdelen hangen nauw met elkaar samen en moeten op elkaar aansluiten. Verder is het belangrijk om in de meerjarenbegroting aandacht te besteden aan de risico’s die uw onderneming loopt én de manier waarop met deze risico’s wordt omgegaan (risicomanagement).

Kees Overboom is partner van CFO Capabel en helpt u graag bij het opstellen van uw meerjarenbegroting.

Praktische Capabel Compact Scan.

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

Bedrijf overnemen? Pak het goed aan met dit stappenplan voor bedrijfsovername

U denkt erover om een bedrijf te kopen? Om als DGA uw mening te vormen en de juiste beslissingen te…

Verder lezen
CFO Capabel

Checklist voor ontslag wegens disfunctioneren

Een artikel van Mr. Roland A. de Graauw, gepubliceerd op Alles over HR, 26 februari 2018. De wet stelt voorwaarden…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief