De wereld rondom uw onderneming staat niet stil, en uw onderneming zelf ook niet. En dus zult u zo goed mogelijk reageren op veranderingen. En wellicht probeert u ook te anticiperen op veranderingen, wat inhoudt dat u zich al voorbereidt op veranderingen die aanstaande zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe wetgeving in de maak is. Het is echter nóg beter om al vóórdat er concrete aanwijzingen voor veranderingen zijn, in kaart te brengen welke risico’s uw onderneming in de toekomst loopt, zodat u daarop kunt inspelen. We spreken dan van risicomanagement.

Uw onderneming loopt tal van risico’s

Risicomanagement heeft betrekking op tal van verschillende risico’s. Hierbij kunt u onder meer denken aan het risico dat een nieuw product niet aanslaat of dat een specifieke investering onrendabel blijkt te zijn. Maar het gaat ook over risico’s waartegen u zich kunt verzekeren, zoals het risico op bedrijfsongevallen. En dan zijn er ook nog risico’s die uw onderneming loopt als gevolg van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en afgesloten contracten.

Inzicht in risico’s, maar ook in kansen

Risicomanagement is enorm belangrijk, in de eerste plaats omdat bepaalde risico’s het voortbestaan van uw onderneming in gevaar kunnen brengen. Door die risico’s op tijd te signaleren, kunt u tijdig maatregelen nemen en zo de continuïteit van uw onderneming waarborgen. Ook hierbij geldt: regeren is vooruitzien. Hierbij komt nog dat normen als ISO 9001 de risicoanalyse (en de stakeholderanalyse) hebben opgenomen in hun voorschriften, maar dat moet niet de belangrijkste reden zijn om risicomanagement te agenderen. Uw onderneming en uw medewerkers verdienen het dat u zich voortdurend inspant voor de continuïteit van uw bedrijf. Bovendien brengt risicomanagement niet alleen risico’s aan het licht, maar krijgt u ook inzicht in waar kansen liggen.

Risicomanagement in vijf stappen

In het kader van risicomanagement onderscheiden we de volgende vijf stappen:

  • Stap 1: risico’s identificeren. Allereerst identificeert u alle risico’s die uw onderneming loopt, zowel op lange als op korte termijn.
  • Stap 2: risico’s analyseren. Nadat de risico’s in kaart zijn gebracht, gaat u deze risico’s nader analyseren. Welke risico’s zijn het meest bedreigend? Met welke risico’s moet u als eerste aan de slag?
  • Stap 3: risico’s beheersen. Vervolgens gaat u concreet aan de slag met de risico’s die uw aandacht verdienen.
  • Stap 4: risico’s monitoren. Omdat risicomanagement een continu proces moet zijn, is het belangrijk om voortdurend te monitoren welke risico’s zich voordoen.
  • Stap 5: rapporteren. Het is van belang om risicomanagement te verankeren in uw managementrapportagesysteem, zodat u voortdurend de benodigde informatie krijgt over de risico’s die uw onderneming loopt en welke effecten uw maatregelen hebben.

En nu aan de slag: identificeer de risico’s

Als uw onderneming nog weinig of niets aan risicomanagement doet, ga hier dan direct mee aan de slag. De eerste stap is om een team samen te stellen en te brainstormen over de risico’s en kansen die uw onderneming loopt. Richt u hierbij vooral op het strategische en het organisatorische niveau, zowel intern als extern. En als dit voor u allen nieuw is, haal er dan een deskundige bij die vaker met dit bijltje heeft gehakt.

Kees Overboom is partner van CFO Capabel en helpt u graag bij het opzetten van een gedegen risicomanagement.

Praktische Capabel Compact Scan.

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

interim CFO Binck Kees Gordijn

Failing to plan is planning to fail

Waarom op tijd uw financiële planning maken van existentieel belang is voor uw bedrijf Het grootste deel van 2017 zit…

Verder lezen

Vijf vereisten voor een goede managementrapportage

Om uw onderneming optimaal te kunnen besturen, heeft u als directeur-grootaandeelhouder inzicht nodig in het reilen en zeilen van uw…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief