“NZa verwacht tot half miljard tekort in de langdurige zorg” (NRC // 11-2-2020)

Hebt u dit bericht ook gelezen? De bekostiging van de (langdurige) zorg ligt al langer onder vuur, dat wist u al. Maar het maatschappelijk draagvlak lijkt zich te keren. En het wordt steeds waarschijnlijker dat er gesleuteld gaat worden aan de hoogte van de vergoedingen voor het leveren van de primaire zorg. Én voor de dekking van de – vaak stevige – huisvestingslasten waar u mee te maken heeft.

Jaarrekeningen 2018: positief dankzij kruissubsidie?

Erik Laarhoven en Peter Waterman van CFO Capabel onderzochten voor u hoe de vergoedingen en de huisvestingslasten in de ouderenzorg zich tot elkaar verhouden. Daartoe hebben zij de jaarrekeningen 2018 bekeken. Wat blijkt? Veel instellingen in de ouderenzorg dekken hun verliezen in het primaire zorgproces af met hun winsten in de vastgoedexploitatie! Er wordt naar hartenlust aan kruissubsidie gedaan. Dat is gevaarlijk. Want de vergoedingen voor vastgoed worden binnenkort onderhandelbaar en dús met onzekerheden omgeven, terwijl de kosten voor uw primaire proces alsmaar stijgen. Vooral de sterk stijgende loonkosten zijn hier debet aan. Deze twee bewegingen versterken elkaar waardoor het resultaat in rap tempo zal verdampen. En wat dan?

CFO Capabel Zorg biedt uitkomst

Wij hebben bij een aantal van uw collega’s inzichtelijk gemaakt wat hun resultaten op de pijlers Zorg en Huisvesting zijn. Daarbij hebben wij de onderliggende drivers blootgelegd en duidelijk gemaakt welke aspecten anders en effectiever georganiseerd kunnen worden. En welke verandering van houding en gedrag dat vergt van alle betrokkenen. Alleen dan komt het resultaat op de zorgpijler weer op het gewenste niveau van 2% van de omzet. En kunnen de vastgoedresultaten worden gebruikt voor het garanderen van een kwalitatief goed onderkomen!

Gratis quickscan van uw organisatie

Een quickscan geeft al snel veel inzicht in hoe de financiële zaken er bij u voorstaan. Deze quickscan voeren wij graag kosteloos voor u uit. Wij bespreken de uitkomsten met u en stellen vast waar u verbeteringen of versnellingen kunt aanbrengen, zodat de resultaten weer daar ontstaan waar ze horen én bovendien toekomstbestendig zijn.

Wilt u de quickscan aanvragen? Neem contact op met Erik Laarhoven of Peter Waterman, of vul het contactformulier in. Vervolgens nemen wij contact met u op en gaan we direct voor u aan de slag.

Peter Waterman 
E: Peter.Waterman@cfocapabel.nl
M: 06 – 515 140 30

Erik Laarhoven 
E: Erik.Laarhoven@cfocapabel.nl
M: 06 – 118 433 81

Andere blogberichten

 

6 WBSO-valkuilen waardoor bedrijven geld laten liggen

Voor 2021 zijn het budget en de voordeelpercentages en -bedragen van de WBSO en Innovatiebox verhoogd. Dit maakt het voor…

Verder lezen

Negen tips voor een effectief debiteurenbeheer

Voor ondernemingen die op rekening verkopen, is een effectief debiteurenbeheer van groot belang. Dit is namelijk een belangrijke pijler van…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief