U wilt groeien of investeren in uw onderneming, maar u hebt daarvoor te weinig middelen. Maar wat als uw bankier niet bereid is u hiervoor krediet te verlenen? En wanneer andere investeerders ook de hand op de knip houden of onredelijke eisen stellen? Waar haalt u dan toch voldoende cash vandaan om te groeien? Uit uw eigen organisatie! Nu hoor ik u al denken: als ik al zo weinig cash overhoud, hoe kan ik dan geld reserveren voor mijn investeringen? In deze blog vertel ik u hoe u relatief simpel cash vrij kunt maken uit uw eigen onderneming.

No cash, no business

Cash is de zuurstof van groei. In uw jaarplanning heeft u waarschijnlijk een omzetdoelstelling geformuleerd, mogelijk ook een winstdoelstelling. Maar heeft u ook gedacht aan een cashflowdoelstelling? Want omzet en winst voegen waarde toe aan uw onderneming. Maar pas als u cash heeft, heeft u mogelijkheden. En als u geen cash heeft, dan komt u onherroepelijk in de problemen. Kortgezegd: no cash, no business.

Een waarheid als een koe, en toch vallen veel bedrijven om vanwege gebrekkige besluitvorming op het gebied van cash en te weinig aandacht voor het managen van de cashflow. En om er nog maar een cliché in te gooien: het is makkelijker om cashflowproblemen te voorkomen dan om er weer uit te komen. Dat vraagt om een verandering van omzetdenken naar cashflowdenken. Want een topomzet doet het leuk als gespreksonderwerp op de golfbaan, en een vette winst maakt uw onderneming aantrekkelijk voor potentiële kopers. Maar uw cashflow vertelt het werkelijke verhaal van hoe het met uw onderneming gaat. Wat vertelt uw Cash Flow Story? Door dit verhaal van uw bedrijf te begrijpen en de cashflow voortdurend te verbeteren heeft u een krachtig middel in handen om uw bedrijf als geheel naar een hoger plan te tillen.

Drie stappen om geld vrij te maken uit uw eigen onderneming

1. Grip op uw cashflow met goed cashmanagement en een duidelijke cashflowplanning

Bij veel bedrijven is er te weinig bewustzijn van hoe de onderneming ervoor staat op het gebied van cash. Dat kan allerlei oorzaken hebben: onvoldoende kennis in huis, niet de juiste tools of simpelweg te weinig tijd of prioriteit. En dat terwijl goed cashmanagement ervoor kan zorgen dat u grip heeft op uw cashflow. Door snel en zorgvuldig te factureren en uitstaande facturen sneller en beter op te volgen, kunt u al veel winnen.

Combineer dat met een duidelijke cashflowplanning en u hebt niet alleen inzicht in uw huidige cashpositie, maar ook in de te verwachten kasstromen. Want uw actuele cashpositie vertelt alleen hoeveel u nu kunt uitgeven, en uw cashflowplanning hoeveel u in de toekomst kunt uitgeven. Dus ook hoeveel cash er beschikbaar kan komen voor toekomstige investeringen.

2. Optimaliseer en accelereer uw Cash Conversion Cycle

Heeft u eenmaal inzicht in uw cashflow, dan is een goede tweede stap het optimaliseren van uw Cash Conversion Cycle. Dit is de hoeveelheid tijd die nodig is om één uitgegeven euro weer terug te verdienen. Om de cashpositie te verbeteren, kijken de meeste bedrijven alleen naar de facturatie en betalingen. Maar de Cash Conversion Cycle bestaat uit nog meer onderdelen die een grote invloed hebben op uw cashflow. Bijvoorbeeld sales, productie, voorraadbeheer en levering. Uw Cash Conversion Cycle optimaliseren kan met behulp van drie cash-accerelatiestrategieën:

  • Fouten elimineren
  • Doorlooptijden verkorten
  • Businessmodel verbeteren

3. The Power of One

Een simpel maar doeltreffend principe om uw cashpositie nog meer te verbeteren is The Power of One (1%). Hiervoor dient u eerst de 7 belangrijkste financiële variabelen te identificeren die direct invloed hebben op uw cashflow, te weten:

  • Prijs
  • Volume
  • Kostprijs
  • Inkomende betalingen
  • Uitgaande betalingen
  • Voorraad (aantal dagen)
  • Overheadkosten

Door elk van deze variabelen met 1% bij te stellen, verbetert uw cashpositie zienderogen. Bij de ene variabele zal dit makkelijker en sneller lukken dan bij de andere, maar het loont zeer de moeite om dit te onderzoeken. Mijn advies? Maak met uw managementteam minimaal een uur per maand vrij om na te denken over manieren waarop deze onderdelen van de cashcyclus kunnen worden verbeterd.

Onderzoek het vandaag, investeer morgen

Wilt u weten hoe snel uw bedrijf kan groeien? Welke van de accerelatiestrategieën u kunt toepassen om uw cashpositie te verbeteren? En hoeveel geld u daarmee vrij kunt maken voor toekomstige investeringen? Begin uw onderzoek vandaag, en investeer morgen.

Richard Kuipers is één van de partner van CFO Capabel. Hij helpt u graag inzicht krijgen in uw cashflow en manieren identificeren én implementeren om geld vrij te maken uit uw eigen onderneming. Concreet inzicht in uw cashflow met de Capabel Cash Scan. Met de Capabel Cash Scan van CFO Capabel krijgt u concreet inzicht in uw cashflow. Hoe lopen uw financiële processen en kasstromen? Welke werkwijzen hanteert u? Hoeveel liquide middelen kunt u op de korte en langere termijn vrijmaken of besparen? Op welke manier? Door antwoord te geven op deze en andere vragen levert de bedrijfsscan u praktische handvatten op om uw cashpositie te verbeteren en uw cashmanagement verder te structureren. CFO Capabel helpt u graag hierbij, zowel bij de analyse als bij de implementatie. Vraag de Capabel Cash Scan aan.

Andere blogberichten

 

Is uw zorgorganisatie echt duurzaam financieel gezond?

De komende maanden worden de boeken van het afgelopen jaar gesloten en de balans weer opgemaakt: hoe staan we ervoor?…

Verder lezen

Lening tussen dga en bv: regel het goed!

Als u de fiscale actualiteit een beetje volgt, dan is u vrijwel zeker opgevallen dat de belastingrechter momenteel veel zaken…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief