Nu de economie ons alweer een aantal jaren goed gezind is, zijn veel ondernemingen vooral bezig met het focussen op meer omzet, bijvoorbeeld door nieuwe producten te lanceren en nieuwe projecten op te starten. Hoewel hierbij meestal ook wel op de kosten wordt gelet, lijkt dit aspect van de bedrijfsvoering momenteel in veel bedrijven relatief minder aandacht te krijgen. Veel ondernemers gaan zich pas écht met kostenbesparing bezighouden als het te laat is. Het is echter belangrijk dat u het kostenbewustzijn juist nú op de agenda zet.

Kan het beter, slimmer en goedkoper?

In de praktijk gebeurt het vaak dat ondernemingen zich pas bij een noodzakelijke reorganisatie afvragen of er op een betere, slimmere en goedkopere manier kan worden gewerkt. Veel beter is het echter om die uitdaging aan te gaan als er iets minder druk op de ketel staat, aangezien er dan over het algemeen kwalitatief betere beslissingen worden genomen. Het is logisch – en menselijk – om vast te houden aan werkwijzen die al jaren worden gebruikt, maar kijk toch eens kritisch of het ánders kan.

Neem periodiek alle kostenposten onder de loep

Verder is het belangrijk om periodiek – bijvoorbeeld om de twee of drie jaar – kritisch te kijken naar de omvang van alle individuele kostenposten. Uw energieleverancier kwam drie jaar geleden weliswaar met het beste aanbod, maar wellicht zijn er inmiddels nieuwe partijen op de markt. En voor andere leveranciers geldt hetzelfde: ga na of er goedkopere alternatieven zijn – uiteraard tegen minimaal dezelfde kwaliteit – en onderhandel zo nodig met uw huidige leveranciers over de tarieven, maar ook over de andere voorwaarden, zoals de betalingstermijn.

Gebruik een benchmark

Bij het kritisch bekijken van de kostenposten is het vaak heel zinvol om te benchmarken: wat is gebruikelijk in uw sector? Zijn de kosten van Research & Development (R&D) in uw onderneming 10% van de omzet, terwijl dit in de branche gemiddeld 6% is, dan kan dit een signaal zijn dat deze kosten omlaag moeten.

Snijden is goed, maar niet te diep

Maar let op: lage kosten zijn niet altijd zaligmakend! Om bij het genoemde voorbeeld te blijven: zijn de R&D-kosten in uw onderneming slechts 3%, dan investeert u misschien wel te weinig in onderzoek en ontwikkeling en kan dit uw onderneming in de toekomst nog opbreken. U kunt namelijk ook te diep snijden. Het is prima om ‘vet’ weg te snijden, maar zorg ervoor dat u geen spieren, pezen en organen raakt.

Gerrit Tijdeman is partner van CFO Capabel en onder meer gespecialiseerd in het optimaliseren van de kostenstructuur van ondernemingen. Gerrit helpt u graag om de kosten van uw onderneming kritisch te bekijken en zo mogelijk te verminderen.

Nu cadeau: de Capabel Compact Scan, t.w.v. € 750!

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren. Deze bedrijfsscan ter waarde van € 750 krijgt u nu van ons cadeau!

Meer informatie over de Capabel Compact Scan leest u hier.

Andere blogberichten

 

CFO Capabel

Checklist voor ontslag wegens disfunctioneren

Een artikel van Mr. Roland A. de Graauw, gepubliceerd op Alles over HR, 26 februari 2018. De wet stelt voorwaarden…

Verder lezen

Lening tussen dga en bv: regel het goed!

Als u de fiscale actualiteit een beetje volgt, dan is u vrijwel zeker opgevallen dat de belastingrechter momenteel veel zaken…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief