Interview met Erik Laarhoven, CFO Capabel Zorg

Slimmer organiseren en meer gebruikmaken van data en technologie. Dat ziet Erik Laarhoven, partner van CFO Capabel Zorg, voor de komende jaren als oplossingsrichtingen voor dé grootste uitdaging waar de zorg op dit moment voor staat: meer zorg verlenen met minder geld. Want alleen daardoor kunnen zorgorganisaties duurzaam financieel gezond blijven.

Erik is vanaf de zomer van 2018 bezig met het opzetten van de business unit Zorg binnen CFO Capabel. Wij vroegen hem naar zijn visie op de zorg en zijn plannen voor 2019.

Wie is Erik Laarhoven?

Ik ben een bedrijfseconoom (50) die zijn hele loopbaan in de zorg heeft gewerkt. Zowel in diverse functies (van controller tot bestuurder) als in diverse sectoren (algemene ziekenhuizen, GGZ, VVT).

Waarom een business unit CFO Capabel Zorg?

De wijze van regulering, de bekostiging en het “product” zorg rechtvaardigen een op maat gesneden aanpak. Daarom heeft CFO Capabel, groot geworden in het MKB, ervoor gekozen om een aparte business unit zorg op te richten. Een business unit waarin partners werkzaam zijn die jarenlange ervaring hebben in de zorg op bestuurs- of directieniveau. Daarmee borgen we dat we dezelfde taal spreken als onze klanten en maatwerkoplossingen kunnen bieden.

Wat zie jij als de belangrijkste uitdagingen voor zorgorganisaties in 2019?

De komende jaren staat de zorg voor de uitdaging om met minder geld meer zorg te verlenen. En dat in een situatie waarin de afgelopen jaren al veel is gebeurd in de zorg: bezuinigingen, transities, nieuwe (complexe) bekostigingssystematieken, toenemende financiële risico’s, enzovoort. Voor een zorgorganisatie wordt het in toenemende mate een uitdaging om duurzaam (financieel) gezond te blijven. Daarnaast is een belangrijk thema de krapte op de arbeidsmarkt. Dit alles maakt dat slimmer organiseren en meer gebruik van data en technologie hoog op de bestuurlijke agenda zullen staan.

Met welke dienstverlening speelt CFO Capabel Zorg daarop in?

CFO Capabel Zorg biedt 3 diensten aan en een specifiek op de zorg toegesneden scan:

Interimmanagement: ontstaat er plotseling een vacature op (financieel) bestuurlijk of directieniveau? Of is er een lastige klus te klaren? Dan kunnen wij voor een bepaalde periode een CFO leveren. Waarbij aan de voorkant heldere afspraken worden gemaakt over de opdracht.

Parttime CFO: met name voor kleinere zorgorganisatie kan het een gemis zijn dat zij niet kunnen beschikken over een echte CFO. Terwijl de financiële problematiek van dergelijke organisaties in feite nauwelijks afwijkt van bijvoorbeeld een groot algemeen ziekenhuis. Daarom bieden we de parttime CFO aan: een CFO gedurende een overeengekomen aantal uren per week. Iemand die kritisch meekijkt naar de ontwikkelingen (intern en extern), fungeert als sparringpartner voor de bestuurder en er niet vies van is om de kar (mee) te trekken bij noodzakelijke veranderingen.

Werving en selectie: vaak worstelen zorgorganisaties met het adequaat invullen van financiële (directie)posities. CFO Capabel Zorg neemt hen de hele werving en selectie uit handen. Met als grootste voordeel dat de begeleiding plaatsvindt door ervaren CFO’s die inhoudelijk weten wat er speelt en de juiste accenten kunnen plaatsen. Zodat de juiste man/vrouw gevonden wordt.

FiVa-scan: een uitgebreide scan op financiën en vastgoed, waarbij met een beperkte investering inzicht wordt gegeven in de gezondheid van de organisatie. Met aanbevelingen waar het beter kan!

Welke tips geef je zorgbestuurders voor 2019?

Houd de financiële gezondheid van uw organisatie goed in de gaten: nu én op de langere termijn. Proactief acteren op ontwikkelingen kan veel ellende voorkomen. CFO Capabel Zorg helpt u daar graag bij.

Weten wat CFO Capabel Zorg voor u kan betekenen?

Neem contact op met Erik Laarhoven via erik.laarhoven@cfocapabel.nl. Bel Erik op 06–11 84 33 81. Of vraag direct de FiVa-scan aan.

Scan mijn organisatie

Andere blogberichten

 

Cultuurverschillen

Cultuurverschillen

Op werkdagen om 06.45 uur gaat iedere dag mijn wekker. En dat is nu in Nederland, bijna een uur eerder…

Verder lezen

18 oktober: seminar Werken aan Waarde

Als MKB-ondernemer of directeur bent u elke dag volop bezig om met uw bedrijf goede resultaten te behalen. Maar hoe…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief