Voor iedere ondernemer komt ooit het moment waarop hij afstand moet doen van zijn onderneming. Veel ondernemers verkopen hun bedrijf het liefst aan een eigen kind of een ander familielid, maar dan moet diegene dat wel willen én kunnen. Is dit niet het geval of ziet u het zelf niet zitten om uw onderneming binnen de eigen familie over te dragen, dan kan het een optie zijn om de onderneming middels een management buy-out (MBO) te verkopen aan een werknemer. Hier zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Daarom geef ik u vijf tips voor een soepele bedrijfsverkoop aan één van uw werknemers.

  1. Geen reële kans van slagen? Begin er niet aan! 
    Het gebeurt in de praktijk regelmatig dat een MBO mislukt, bijvoorbeeld doordat de werknemer de financiering niet rond krijgt. Dat is niet alleen frustrerend voor u als verkopende partij, maar zéker ook voor de werknemer. Het is dan ook geen zeldzaamheid dat een mislukte MBO uiteindelijk leidt tot het vertrek van de gefrustreerde werknemer. En soms gaat dan ook het gerucht rond dat de verkoop is afgeketst omdat u de hoofdprijs vroeg (wat helemaal niet het geval hoeft te zijn), wat de sfeer in de onderneming ook negatief kan beïnvloeden. Begin daarom alleen aan een dergelijk traject als er een reële kans van slagen is.
  2. Bereid u zo goed mogelijk voor
    Zorg ervoor dat u zich goed voorbereidt voordat u uw werknemer een concreet aanbod doet. Dit betekent allereerst dat u zichzelf moet afvragen of u nog een tijdje in de onderneming wilt blijven werken of dat u meteen wilt stoppen, zodat u hierover direct duidelijk kunt zijn. Stel daarnaast – bij voorkeur samen met een deskundige adviseur – vast voor welke prijs u uw bedrijf wilt overdragen. Realiseert u zich hierbij wel dat een MBO vaak niet de hoofdprijs oplevert, al kunnen we ons ook voorstellen dat u toch al niet voor de hoofdprijs gaat: bij de verkoop aan een werknemer komt vaak ook de ‘gunfactor’ om de hoek kijken. Daarnaast kiezen sommige ondernemers er bewust voor om hun bedrijf voor een relatief lagere prijs aan een eigen werknemer te verkopen, omdat ze hun onderneming sowieso niet willen overdoen aan een concurrent.
  3. Denk alvast na over de financiering
    In veel gevallen kan een overnemende werknemer de koopsom niet direct volledig voldoen. En niet zelden moet u dan als verkopende ondernemer een deel van de koopsom als lening verstrekken. Zo kan het gebeuren dat de bank de verkoop uitsluitend deels wil financieren als de verkoper voor het restant een achtergestelde lening verstrekt. Wilt u dit niet, dan is het soms mogelijk om een andere financier te vinden, zoals een participatiemaatschappij, maar in de praktijk zult u vaak minimaal een deel van de koopsom aan de werknemer moeten lenen. Stel uzelf dus de vraag of u hiertoe bereid bent.
  4. Zorg voor een goede sfeer
    De verkoop van uw onderneming aan een werknemer verloopt meestal het vlotst als u de indruk wekt dat u het de ander gunt om uw onderneming over te nemen. Heeft de ander de indruk dat u het hard speelt, dan zal hij dat zelf ook doen. Zorg daarom voor een goede sfeer tijdens de onderhandelingen.
  5. Laat u begeleiden door een overnameadviseur
    Het is verstandig dat zowel uzelf als uw werknemer zich laat begeleiden door een overnameadviseur. Dit helpt u om de bedrijfsoverdracht op zakelijke gronden af te wikkelen, zonder dat emotionele aspecten gaan overheersen.

Ron de Proost is partner bij CFO Capabel. Ron helpt en adviseert u graag bij de verkoop van uw onderneming, al dan niet aan één van uw werknemers.

Meer inzicht met de Capabel Compact Scan

Wilt u weten of uw bedrijfsvoering financieel gezond en toekomstbestendig is en of u alle financiële risico’s in beeld én onder controle heeft? Vraag dan nu de Capabel Compact Scan aan. Deze bedrijfsscan maakt een scherpe financiële analyse die u inzicht geeft in wat u kunt doen om de continuïteit van uw organisatie te waarborgen en uw bedrijfsresultaat te verbeteren.

Uw investering in deze praktische scan bedraagt slechts € 750,-. Leidt de scan tot een opdracht, dan ontvangt u 50% van dit bedrag retour.

Meer informatie over de Capabel Compact Scan

Andere blogberichten

 

Publieke organisaties: fuseren is niet altijd de beste oplossing (maar wat dan wel?)

Door onder meer toenemende regeldruk, bezuinigingen en onvoldoende aanwas van capabele bestuurders, zien steeds meer publieke organisaties zich genoodzaakt om…

Verder lezen

Prinsjesdag 2018: welke belastingmaatregelen staan u in 2019 te wachten?

De gevolgen van Pakket Belastingplan 2019 voor uw bedrijf Op dinsdag 18 september 2018 – Prinsjesdag – heeft het kabinet-Rutte…

Verder lezen

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief